Ziekte van Bechterew

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Ziekte van Bechterew

Ziekte van Bechterew

De Ziekte van Becherew is een specifieke vorm van ontstekingsreuma die zich kenmerkt door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. Als gevolg van deze ontstekingen, die van binnenuit ontstaan, wordt er littekenweefsel gevormd. Dit vult de ruimte tussen twee beenderen (bijvoorbeeld wervels) op. Het littekenweefsel wordt uiteindelijk omgevormd tot bot. Door deze 'verbening' kan de wervelkolom kromgroeien en verstijven en hebben mensen de neiging om krom te gaan lopen.

De Ziekte van Bechterew, kortweg 'Bechterew', komt vier keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. En meestal zijn het jonge mannen die erdoor getroffen worden. De ziekte openbaart zich meestal tussen het 18e en 30e levensjaar.

De ziekte is vernoemd naar de Russische neuroloog en psychiater Vladimir Michailovitsj Bechterew (1857 - 1927) die in 1892 voor het eerst deze (reumatische) aandoening beschreef. In het Engels wordt de aandoening ook wel 'ankylosing spondylitis' genoemd en in het Latijn 'spondylitis ankylopoetica'.

Klachtenpatroon bij de Ziekte van Bechterew

Het klachtenpatroon kan erg wisselend zijn, vooral in het begin. Het gaat om een doffe, zeurende pijn en stijfheid laag in de rug, de billen en soms de achterkant van de bovenbenen, vaak wisselend tussen links en rechts. Kenmerkend is het wakker worden van de pijn en stijfheid tijdens het tweede deel van de nacht en een langdurige stijfheid de eerste uren na het opstaan.

In een later stadium kunnen de klachten continu aanwezig zijn terwijl de rug niet alleen stijf aanvoelt maar ook minder goed kan bewegen. De klachten van pijn, stijfheid en beperking kunnen dan ook hogerop in de rug en nek optreden.

Ook kunnen klachten ontstaan in de gewrichten rond het borstbeen. Dat kan benauwdheid en pijn op de borstkas veroorzaken. Ook in andere gewrichten kunnen ontstekingen voorkomen, meestal in de knieŽn, enkels of polsen. Tevens kunnen in pezen en de aanhechting ervan (bijvoorbeeld de achillespezen) ontstekingen met pijn en zwellingen ontstaan.

Vaak hebben mensen met Bechterew ook last van ontstekingsziekten in de ogen en in zeldzame gevallen kan ook de voornaamste hartslagader (de aorta) ontstoken raken. De ontsteking aan het oog moet door een oogarts behandeld worden. Deze leidt dan meestal niet tot blijvende schade aan het oog. Wel kan de ontsteking terugkomen. Deze moet dan opnieuw behandeld worden. Klachten die door de oogontsteking veroorzaakt worden, zijn o.a. rode ogen, pijnlijke ogen, voortdurend tranen en geen licht kunnen verdragen.

De oorzaak van de Ziekte van Bechterew

De oorzaak van de Ziekte van Bechterew is onbekend. Wel is bekend dat de ziekte bij 2 op de 1000 personen voorkomt en dat het bij mannen vier keer vaker voorkomt dan bij vrouwen. Erfelijkheid speelt waarschijnlijk een rol en binnen een familie komt de ziekte vaak bij meerdere personen voor. Als een ouder de ziekte heeft, is er een kans van 1 op 10 dat hun kind de ziekte ook krijgt.

Bij 90 procent van de patiŽnten komt de erfelijke factor HLA-B27 voor in het bloed. HLA-B27 wordt ook gevonden bij andere ontstekingen van de gewrichten of de darmen, bijvoorbeeld de ziekte van Crohn. Het is overigens niet zo dat iedereen met HLA-B27 automatisch Bechterew krijgt. Ongeveer 10% van de mensen in de gezonde bevolking, heeft ook deze erfelijke factor. Het vermoeden bestaat ook dat bepaalde bacteriŽle infecties in het lichaam, en dan met name van urinewegen en darmen, een aanleiding kunnen zijn voor het ontstaan van de ziekte bij mensen die er gevoelig voor zijn.

Vaststelling van de Ziekte van Bechterew

Doordat het klachtenpatroon erg wisselend kan zijn, duurt het vaak langere tijd voordat de klachten zo duidelijk worden dat de diagnose 'Ziekte van Bechterew' kan worden gesteld. De daadwerkelijke diagnose wordt gesteld aan de hand van een uitgebreid lichamelijk onderzoek en rŲntgenfoto's. Vaak toont het SI-gewricht (gewricht tussen heiligbeen en bekken) specifieke afwijkingen passend bij Bechterew.

In enkele gevallen wordt een CT-scan of een MRI-scan gemaakt. Bloedonderzoek om ontstekingskenmerken en de erfelijke factor HLA-B27 vast te stellen wordt meestal wel gedaan maar geeft geen bewijs voor een diagnose. Na verloop van enkele jaren wordt de verbening van de gewrichten in de wervelkolom zichtbaar op rŲntgenfoto's.

Rugpijn in combinatie met pijnlijke gewrichten, darmklachten, pijn bij het plassen of oogontsteking, is een reden om een arts te raadplegen.

Behandeling van de Ziekte van Bechterew

De Ziekte van Bechterew kan niet worden genezen, maar een goede behandeling kan het ziekteproces wel onderdrukken waardoor de klachten verminderen. De invloed van rust en bewegen is groot: beweging geeft verbetering, terwijl rust juist verslechtering geeft. Een oefentherapeut of fysiotherapeut helpt door middel van oefeningen de rug beweeglijk te houden. De therapie is erop gericht om de wervelkolom recht te houden of weer recht te krijgen. Hierdoor wordt de kans kleiner dat de rug verstijft in een kromme houding.

Pijnverlagende en ontstekingsremmende medicijnen - die door de arts worden voorgeschreven - geven verlichting. De dosis kan worden aangepast aan de aard en de ernst van de klachten. De meest gebruikte medicijnen bij de behandeling van reumatische aandoeningen zijn ontstekingsremmende pijnstillers: de zogeheten NSAID's, waaronder de nieuwe COX-2 remmers. Soms kan ook een injectie in een ontstoken gewricht helpen. Sinds kort is er ook een nieuwe groep medicijnen: de biologicals.

De diagnose wordt meestal door de reumatoloog of internist gesteld en deze zal ook de behandeling starten. Indien nodig worden andere behandelaars ingeschakeld zoals de fysiotherapeut en de oefentherapeut. Ook kan, bij oogontstekingen, behandeling door een oogarts nodig zijn. Soms zal besloten worden tot een operatie door een orthopedisch chirurg. Een ergotherapeut kan helpen bij problemen in het dagelijks leven, zowel op het werk als thuis.

Omgaan met Bechterew

De ziekte van Bechterew kan zorgen voor pijn en stijfheid en voor een verkromming van de rug. Dat kan een groot effect hebben op het dagelijks leven en vergt veel aanpassing van patiŽnten. De meeste mensen kunnen gelukkig toch een vrij normaal leven leiden ondanks de ziekte. Sommigen hebben behoefte aan lotgenotencontact, bijvoorbeeld bij speciale zwem- en oefengroepen van de verschillende reuma patiŽntenVerenigingen. Ook op deze website kunt u met lotgenoten in contact komen (zie de lotgenotenrubriek).

Enkele aanpassingen kunnen het leven met de ziekte vergemakkelijken. Een goed en stevig matras zorgt er bijvoorbeeld voor dat de rug recht blijft.

Het kan over het algemeen geen kwaad om met deze aandoening aan het werk en in beweging te blijven, het kan zelfs gunstig zijn. Bepaalde werkzaamheden kunnen echter moeilijk zijn. Werknemers kunnen altijd een afspraak maken met de bedrijfsarts om problemen op het werk te bespreken. Misschien is het mogelijk om met kleine aanpassingen prettig aan het werk te blijven. De bedrijfsarts en de huisarts kunnen informatie uitwisselen om de begeleiding optimaal op elkaar af te stemmen. Dit gebeurt alleen met uw toestemming. Er is wettelijk geregeld dat de werknemer, maar zeker ook de werkgever ervoor moeten zorgen dat u zo lang en zo goed mogelijk aan het werk kunt blijven. -->

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Ziekte van Bechterew
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetreuma.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)