Weke delen-reuma

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Weke delen-reuma

Wat is weke delen-reuma

Weke delen-reuma is de verzamelnaam voor aandoeningen aan spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven. De gewrichten zelf zijn hierbij niet aangedaan, maar de omliggende weefsels. Ongeveer 500.000 Nederlanders lijden aan een chronische vorm van weke delen-reuma.

Tot de weke delen-reuma behoren o.a. fibromyalgie en tendinitis (peesontsteking).

Fibromyalgie

Fibromyalgie kenmerkt zich door langdurige pijn in spieren, peesaanhechtingen en banden en komt veel voor. De patiŽnt heeft pijn op meerdere plaatsen in de spieren, de pezen en de gewrichtsbanden. Bij onderzoek van de spieren, pezen en gewrichtsbanden waar de pijn in zit, worden bij fibromyalgie geen specifieke afwijkingen in de spieren gevonden. Ook worden er geen afwijkingen gevonden in het bloed of de urine en zijn de reumatesten niet afwijkend.

De laatste tijd spreekt men meestal over de fibromyalgie-syndromen, in het meervoud dus. Dat is een wat vage aanduiding, maar laat ook zien dat er een variatie van spier- en bandklachten bij hoort. Fibromyalgie is dus niet bij iedere patiŽnt hetzelfde. Van belang is dat fibromyalgie nooit leidt tot gewrichtsbeschadiging zoals bij ontstekingsreuma.

Fibromyalgie kan een gevolg zijn van overbelasting van een groep spieren en gewrichten, bijvoorbeeld door sporten of door zwaar lichamelijk werk, maar ook wel door algemene uitputting, tekort aan slaap of geestelijke spanning. Fibromyalgie kan ook een gevolg zijn van een blessure die wel genezen is maar waar in de weefsels pijn en spanning overblijft. Deze specifieke vorm komt het meeste voor bij mannen.

Vooral bij voorheen gezonde jonge vrouwen wordt wel het primaire fibromyalgie-syndroom aangetroffen, dan is er dus geen ongeval of andere beschadiging aan vooraf gegaan.

Fibromyalgie is een eigentijdse diagnose die vroeger niet onder die naam bekend stond, maar er waren natuurlijk wel patiŽnten die dezelfde symptomen hadden. Het komt bij de vrouw meer voor dan bij de man. In een aantal gevallen is er verband met een gespannen werkhouding, maar dan zit de aandoening toch meer op ťťn plaats zoals de pols (muisarm).

Er is nog geen behandeling waarmee fibromyalgie genezen kan worden. Wel zijn er medicijnen tegen de pijn en sommige patiŽnten hebben baat bij fysiotherapie of psychotherapie. Een enkele keer blijkt dat de aandoening vanzelf minder wordt als iemand in een nieuwe situatie in het leven terecht komt door bijvoorbeeld verandering van werk, woonplaats of relatie.

Tendinitis (peesontsteking) en bursitis (slijmbeursontsteking)

Een peesontsteking (tendinitis) en een slijmbeursontsteking (bursitis) kunnen veel op elkaar lijken. Beide ziektebeelden hebben te maken met een reactie van het lichaam dat zich beschermt tegen een blessure of overmatig gebruik van spieren. De pezen zwellen op en gaan ontsteken. Peesontsteking is vaak ook een onderdeel van RSI (Repetitive Strain Injury) oftewel de muisarm. Een peesontsteking geneest vaak langzaam, omdat de spier waarmee hij verbonden is voortdurend in beweging is.

Een peesontsteking kan overal ontstaan, maar meestal ontstaat zij in de schouders of hielen, aan de buitenzijde van de ellebogen (een tenniselleboog) of aan de binnenzijde van de ellebogen.

Een slijmbeurs (bursa) is een structuur die een onderliggende pees, spier of boteinde beschermt. Bij irritatie van een bursa kan een ontsteking ontstaan: bursitis. Bekende plaatsen van een bursitis zijn de schouder en de heupregio. -->

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Weke delen-reuma
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetreuma.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)