Behandeling RA

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Reumatoide artritis (RA) Ľ Behandeling RA

Behandeling van reumatoÔde artritis (RA)

De behandeling van reumatoÔde artritis met medicijnen is in 3 groepen opgedeeld. Klik op iedere groep voor meer informatie.

  • Pijnstillers en ontstekingsremmers
  • Langwerkende anti-reumatica (DMARD's)
  • Biologicals

Pijnstillers en ontstekingsremmers

Als je reuma hebt, heb je meestal pijn. Ook in periodes waarin de ontstekingen in de gewrichten niet actief zijn, kan een gewricht nog pijn doen.

Om iets aan de pijn te doen, zijn er drie opties:

  • Goede balans tussen rust en beweging
  • De ontstoken gewrichten koelen met ijs (geen warmte; warmte is wel goed voor spierpijn, maar niet voor ontstoken gewrichten!)
  • De door de behandelend arts voor geschreven medicijnen goed gebruiken, bijvoorbeeld pijn- en ontstekingsremmers (de zogenaamde NSAID's) en andere langwerkende middelen

Het eerste medicijn waar vaak naar wordt gegrepen als reumatische klachten ontstaan, is meestal een eenvoudige pijnstiller zoals paracetamol. Zolang dit afdoende is tegen de pijn, kan men hier rustig gebruikt van blijven maken. Wel moet men regelmatig overleggen met de huisarts, want sommige pijnstillers kunnen bij langdurig gebruik vervelende bijwerkingen geven. Andere middelen kunnen slaperigheid en sufheid veroorzaken.

De bekendste pijnstiller is paracetamol. Dit is alleen schadelijk bij zeer hoge doseringen gedurende lange tijd. Soms wordt paracetamol gecombineerd met codeÔne. Ook kan de pijnstiller tramadol worden voorgeschreven. Het zijn echter met name codeÔne en tramadol die wel eens voor bijwerkingen zorgen, met name sufheid, obstipatie en duizeligheid.

De huisarts zal echter meestal een pijnstiller voorschrijven die ook de ontsteking remt. Dit worden NSAID's genoemd: Non-Steroid Anti Inflammatory Drugs. Zolang de klachten niet te ernstig zijn en de middelen goed worden verdragen, kunnen zij zonder probleem worden gebruikt. Veel van deze middelen (zowel de aspirineachtigen als de klassieke NSAIDís) kunnen wel maag- en darmklachten veroorzaken.

Veel gebruikte NSAIDís zijn bijvoorbeeld middelen als diclofenac, ibuprofen, en naproxen. Inmiddels zijn er een aantal nieuwe NSAIDís beschikbaar, de zogenaamde Cox2-remmers, die milder voor de maag zijn. Hoewel sommige NSAIDís zonder recept verkrijgbaar zijn, is het altijd beter te overleggen met uw huisarts voordat u ze gaat gebruiken. Sommige medicijnen gaan niet samen met het gebruik van NSAIDís, zoals bepaalde plaspillen, bŤtablokkers, antidepressiva en corticosteroÔden. Vaak worden NSAID's gecombineerd met een maagbeschermer om maagirritatie te voorkomen.

Pijn- en ontstekingsremmers (of NSAID's) worden vaak al door uw huisarts voorgeschreven, voordat u bij de reumatoloog bent geweest. Ze hebben een algemene werking en worden ook bij niet-reumatische pijn- en ontstekingsklachten voorgeschreven. Bijvoorbeeld bij hoofdpijn, kiespijn of menstruatiepijn.

Langwerkende anti-reumatica (DMARD's)

Langwerkende anti-reumatica staan ook bekend als DMARD's: Disease Modifying Anti Rheumatic Drugs. Letterlijk vertaald: ziekte veranderende anti reumatische geneesmiddelen. In tegenstelling tot pijnstillers en ontstekingsremmers, bestrijden langwerkende anti-reumatica niet direct de reumatische pijn, maar beÔnvloeden zij het ziekteproces zelf. Hierdoor helpen ze gewrichtsschade te voorkomen of in elk geval te beperken. Langwerkende anti-reumatica remmen de ziekte af, waardoor de gewrichtsschade kan worden verminderd en waardoor ook de pijn vermindert.

Langwerkende anti-reumatica kunnen bijwerkingen hebben, waaronder maag- en darmklachten. Het effect van de middelen is voor de patiŽnt vaak niet direct merkbaar, maar de middelen doen wel meteen hun werk. De meest voorgeschreven middelen zijn methotrexaat (MTX), sulfasalicylzuur, leflunomide (Arava) en azathioprine (Imuran).

Biologicals

Biologicals behoren tot een nieuwe generatie geneesmiddelen. De naam 'biologicals' duidt op het feit dat deze middelen de werking van lichaamseigen eiwitten kunnen nabootsen. Een van de bekendste, en al langst beschikbare, is de groep van de TNF-blokkerende middelen. Een TNF blokkerend middel remt de werking van Tumor Necrosis Factor-alpha, een stof die een belangrijke rol speelt bij ontstekingen zoals die bij RA voorkomen in de gewrichten.

Door het remmen van de werking van TNF kunnen biologicals ontstekingen snel en krachtig onderdrukken waardoor gewrichtsschade kan worden voorkomen. Ook hebben ze een positief effect op de vermoeidheid. Biologicals of TNF blokkerende middelen worden voorgeschreven bij actieve reumatoÔde artritis wanneer de werking van 2 langwerkende anti-reumatica (of DMARDís), waaronder methotrexaat, onvoldoende is gebleken.

Meestal wordt TNF alpha in combinatie met een DMARD voorgeschreven, omdat de werking dan beter is dan zonder de DMARD.

Er zijn verschillende biologicals met elk hun eigen specifieke kenmerken. -->

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Reumatoide artritis (RA) Ľ Behandeling RA
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetreuma.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)