Reumato´de artritis (RA)

U bevindt zich hier: PatiŰnten informatie ╗ Reumatoide artritis (RA)

Wat is reumato´de artritis (RA)

Reumato´de artritis (RA) is een (zeer) pijnlijke vorm van reuma, die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Vooral de gewrichten van handen, voeten, knieŰn, polsen, schouders en enkels zijn vaak aangedaan. Reumato´de artritis komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer 1% van de bevolking heeft er last van, ofwel zo'n 160.000 Nederlanders. Het begint meestal tussen het veertigste en vijftigste levensjaar, maar in principe kan iedereen reumato´de artritis krijgen (ook kinderen en hoogbejaarden).

Reumato´de artritis is een specifieke vorm van ontstekingsreuma.

Het klachtenpatroon bij reumato´de artritis

Deze vorm van reuma kent een grillig verloop: periodes met relatief weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ontstekingen hevig oplaaien. Over het algemeen neemt de ernst van de aandoening geleidelijk toe.

De belangrijkste klachten van gewrichtsontsteking zijn pijn en zwellingen. Voor reumato´de artritis is kenmerkend dat de aandoening symmetrisch is: de ontstekingen komen aan beide kanten van het lichaam voor. Ook treden de ontstekingen op in veel gewrichten, vooral ook kleine hand- en polsgewrichten. De ontstoken gewrichten zijn opgezwollen en warm. Stijfheid, vooral 's ochtends, is eveneens een kenmerkend symptoom van RA. Verder worden door veel patiŰnten moeheid, het feit dat je niet zo goed meer kunt bewegen en het afhankelijk zijn, als belangrijke problemen ervaren.

Door de voortschrijdende ontstekingen verandert het gewricht, de ruimte tussen op elkaar passende gewrichtsdelen wordt kleiner en kan uiteindelijk zelfs volledig verdwijnen. Hierdoor treedt er schade op in de gewrichten waardoor vergroeiingen kunnen ontstaan.

In ernstige gevallen kunnen ook organen zoals nieren, longen en hart maar ook ogen en huid, aangetast worden en ontstoken raken, met alle complicaties vandien.

De mogelijke klachten op een rijtje:

  • Pijnlijke gewrichten
  • Zwelling van de gewrichten (met name de handen en voeten) en soms roodheid
  • Stijve ledematen, vooral 's ochtends of na lang in dezelfde houding te hebben gezeten
  • Symmetrie van de verschijnselen (dus zowel links als rechts, bijvoorbeeld in beide handen of voeten)
  • Intense vermoeidheid
  • Griepachtige klachten of een algeheel slap gevoel
  • Bloedarmoede (wat ook tot vermoeidheid kan leiden)

Reumato´de artritis is een chronische ziekte. Het kan wisselend verlopen. Soms blijft de ziekte heel mild. Ook kan het in exacerbaties afwisselend een mild ziektebeloop hebben. In een klein percentage blijft de ziekte heel actief en is deze destructief.

De oorzaak van reumato´de artritis

De oorzaak van reumato´de artritis (RA) is niet precies bekend, maar het heeft in elk geval te maken met een fout in het afweersysteem. Het afweersysteem reageert normaal gesproken op schadelijke indringers (zoals bijvoorbeeld bacteriŰn) met een ontsteking; het lichaam tracht hiermee de indringer onschadelijk te maken. Bij mensen met RA vergissen de afweercellen zich en valt het immuunsysteem eigen lichaamscellen aan; in dit geval de gewrichten. RA wordt dan ook wel een zogenaamde auto-immuunziekte genoemd. De afweercellen gaan gezonde lichaamscellen aantasten. Bij reumato´de artritis gebeurt dit bij de gewrichtskapsels. Deze raken ge´rriteerd en ontstoken en uiteindelijk kunnen ook het kraakbeen en bot aangetast worden.

Het is onbekend waarom het afweersysteem zich bij sommige mensen tegen het eigen lichaam keert. Bij gezonde mensen is de balans tussen ontstekingsremmende en ontstekingsstimulerende stoffen precies goed. Het afweersysteem houdt indringers tegen en zorgt dat het lichaam gezond blijft. Mensen met RA hebben een teveel aan ontstekingsstimulerende stoffen zoals TNF. Hierdoor ontstaan er dus ontstekingen op plekken waar dat absoluut niet nodig is, met alle mogelijke gevolgen vandien.

RA is geen erfelijke ziekte, maar het komt in sommige families wel vaker voor dan in andere. Dit zou met genetische invloeden te maken kunnen hebben.

Hormonale invloeden kunnen ook een rol spelen. Veel vrouwen krijgen in de periode rond de overgang of na een zwangerschap, de eerste symptomen of een verergering daarvan.

Lees verder over het stellen van de diagnose reumato´de artritis. -->

U bevindt zich hier: PatiŰnten informatie ╗ Reumatoide artritis (RA)
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetreuma.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)