Reuma tips

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Reuma tips

Tips voor reuma-patiŽnten

Tip 1: persoonlijke verzorging / in de badkamer

ReumapatiŽnten ondervinden vaak hinder bij dagelijkse activiteiten. In de sfeer van de persoonlijke verzorging kan dit erg vervelend zijn. Simpele aanpassingen kunnen echter een aantal aspecten hiervan verlichten en de hulp van anderen net even minder nodig maken.

In de badkamer is het verstandig om te zorgen voor goede verwarming, voldoende licht, veel handgrepen en iets om op te zitten in bad of in de douche. Dit kan een plastic tuinstoel zijn of een badplank (die je over het bad heen legt en waarop iemand kan zitten). Een hendelkraan is handig, omdat die natuurlijk veel makkelijker te bedienen is dan een draaiknop.

Als je moeite hebt met afdrogen, kun je een goede badjas aantrekken die de laatste restjes vocht opneemt. Voor het tandenpoetsen kun je denken aan een tubeknijper. Ook zijn er speciale voetenwassers te koop, waardoor je niet meer hoeft te bukken.

Tip 2: huishoudelijke klusjes

Allerlei huishoudelijke klussen kunnen op een gegeven moment moeilijk of erg belastend worden. Er zijn hulpmiddelen verkrijgbaar, maar het werk kan ook makkelijker gemaakt worden.

Zorg dat de spullen die je nodig hebt op een plank liggen waar je gemakkelijk bij kunt. Dus niet schoonmaakmiddelen in het gootsteenkastje achter de chifon, maar in een keukenkastje op grijphoogte. De wasmachine kunt u op een verhoging laten zetten, evenals de wasmand en het waspoeder. Uw gezinsleden kunnen de was natuurlijk zelf al voorsorteren.

Verder is er een breed scala een verlengers en verdikkers te koop, waaronder verlengers voor sleutels en dikkere pennen. Ook zijn er aangepaste telefoontoestellen die met spraak bediend kunnen worden.

Het kan de moeite lonen om de gemeente te vragen of er bepaalde regelingen of subsidies zijn. Ook het Reumafonds heeft hier natuurlijk ervaring mee.

Tip 3: neem rust bij vermoeidheid

Een belangrijke klacht van reumapatiŽnten is een intense of chronische vermoeidheid. Het is vervelend als activiteiten niet kunnen doorgaan vanwege pijn in bijvoorbeeld de voeten, maar het kan nog vervelender zijn als er op een minder pijnlijke dag die vermoeidheid is waardoor een uitje of activiteit alsnog niet kan.

Mensen in uw omgeving snappen misschien niet dat u echt vermoeid bent en zeggen iets als 'Het zal je juist goed doen!'. Het kan dan verleidelijk zijn om te doen alsof er niets aan de hand is. Dit is echter onverstandig en kan zich terugbetalen in dagenlange oververmoeidheid! Reuma is een ziekte die in het hele lichaam zit en de ontstekingen zijn een gevolg daarvan. Niet andersom.

Dit is misschien wel ťťn van de moeilijkste aspecten van reuma: dat je niet meer goed mee kunt doen. Echter, met begrip van uw omgeving is er nog heel veel mogelijk. U moet het alleen wat rustiger aan doen. Eventueel kunt u in een rolstoel gereden worden, waardoor u zelf minder hoeft te lopen.

Tip 4: zoek een nieuwe activiteit of hobby

Door de beperkingen kunt u misschien niet meer alle hobbies uitoefenen en activiteiten doen die u voor de ziekte wel deed. Dit is een ingrijpend aspect en kan leiden tot veel teleurstellingen omdat u weer niet mee kan doen. Het kan verstandig om een nieuwe hobby of vrijetijdsbesteding te zoeken, die u wel kunt uitoefenen zonder tegen de beperkingen aan te lopen.

Ergotherapeuten kunnen hierbij helpen om een geschikte hobby of activiteit te zoeken. Ook bij die nieuwe activiteit kunt u sociale contacten opdoen en plezier in hebben.

Het is in elk geval belangrijk dat u ergens actief mee bezig blijft.

Tip 5: praat met uw partner over de seks

Op seksueel gebied kunnen reuma-patiŽnten fysieke en geestelijke problemen ondervinden. Door de fysieke beperkingen die reuma met zich meebrengt, kunnen bepaalde handelingen, bewegingen of houdingen onmogelijk worden. Het geestelijke probleem ligt mogelijk in schaamte voor het eigen lichaam of schaamte voor de beperkte mogelijkheden in bed. Ook kan neerslachtigheid of depressiviteit de lust verminderen.

Wat hierbij het allerbelangrijkst is: praat met elkaar! Fysieke hindernissen zijn erg vervelend, maar vaak wel goed op te lossen. Samen kunt u proberen om een andere houding te vinden die wel prettig is. Doe het rustig aan en geniet van elkaar. Het precieze standje is dan van minder belang.

Het schaamte-aspect of neerslachtigheid zult u deels zelf moeten oplossen, maar ook hier kan de partner een rol spelen. Als u aangeeft wat er in uw hart en hoofd omgaat zal uw partner dat eerder accepteren. Begrip van de partner is hierbij heel belangrijk. Het is soms moeilijk voor te stellen, maar mensen hebben nou eenmaal bepaalde gedachten en komen daar niet zo gemakkelijk vanaf.

Huisarts en psycholoog kunnen ook een rol spelen. Zij hebben regelmatig te maken met zieke ťn gezonde mensen die lichamelijke of geestelijke problemen hebben op seksueel gebied.

Tip 6: zwangerschap en de kinderwens

Reuma vormt meestal geen belemmering om kinderen te krijgen. De zwangerschap van vrouwen met reuma verloopt meestal zonder noemenswaardige problemen. Driekwart van de vrouwen met reuma heeft tijdens de zwangerschap zelfs veel minder last van de ziekte. Helaas is deze verbetering niet blijvend: 6 weken na de zwangerschap kan de ziekte alweer actief worden.

Als u een kinderwens heeft, is het belangrijk om dit tijdig kenbaar te maken bij uw behandelend arts. Sommige reuma-medicijnen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind of beÔnvloeden de vruchtbaarheid. Dit geldt voor zowel vrouwelijke als mannelijke patiŽnten!

Tip 7: bespreek beperkingen op je werk

Zolang het lichamelijk nog kan, is het meestal geen probleem om te blijven werken. Dit kan zelfs gunstig, omdat beweging bij reuma belangrijk is.

Mochten er aanpassingen nodig zijn qua bijvoorbeeld werkplek of werktijden, dan kan een werknemer een afspraak maken met de bedrijfsarts of bedrijfsverpleegkundige. Werkgevers zijn vaak bereid hun best te doen om het zieke werknemers mogelijk te maken te blijven werken. Ook kunnen zij overleggen met uw huisarts, maar dat gebeurt alleen met uw toestemming. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw hele medische dossier in handen van uw werkgever komt.

Wettelijk gezien moeten werkgevers tegenwoordig zo lang mogelijk hun werknemers aan het werk houden. U kunt niet zomaar ontslagen worden als u reuma heeft. -->

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Reuma tips
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetreuma.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)