Behandeling spierreuma

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Polymyalgia rheumatica Ľ Behandeling

De behandeling van Polymyalgia rheumatica (spierreuma)

Polymyalgia rheumatica (ook wel spierreuma genoemd) wordt behandeld met medicijnen. Meestal is dit het geneesmiddel prednison. Een enkele keer is een NSAID voldoende om de ziekte te behandelen.

Over het algemeen verdwijnen de klachten snel na het begin van het innemen van de medicijnen. De ziekte is dan niet weg, maar de klachten wel. Daarom is het belangrijk dat de patiŽnt de medicijnen blijft slikken, zodat de klachten niet terugkomen.

Soms helpt prednison niet. Dan kan de arts een anti-reuma medicijn voorschrijven.

Prednison

Prednison is een zogenaamd corticosteroÔd (bijnierschorshormoon) en heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Vaak verdwijnen de klachten al binnen enkele dagen na het starten met het gebruik van prednison.

In het lichaam wordt prednison omgezet in prednisolon. Dit is een hormoon dat ook in het lichaam zelf wordt aangemaakt, in de bijnieren. Als ontstekingsreacties te heftig worden, is er extra prednisolon nodig die in de vorm van het geneesmiddel prednison, ingenomen kan worden.

Een van de bijwerkingen van prednison kan botontkalking zijn (osteoporose). Omdat bij polymyalgia rheumatica een hoge dosis prednison nodig is en het medicijn gedurende langere tijd gebruikt wordt, zal de arts meestal ook een medicijn geven dat botontkalking tegengaat. Bijvoorbeeld calcium, vitamine D of een bisfosfonaat. Zie ook de informatie over de behandeling van osteoporose op de website Osteoporoseplein.nl.

Prednison kan ook andere bijwerkingen geven, zoals een verhoogde bloeddruk, gewichtstoename, slapeloosheid, wazig zien en een verhoogde kans op diabetes (suikerziekte). In de bijsluiter staan nog meer mogelijke bijwerkingen.

Stoppen met prednison: afbouwen

Meestal gaat polymyalgia rheumatica binnen 2 tot 3 jaar over. Tegen die tijd kan er gestopt worden met de prednison. Dat stoppen moet wel gebeuren door het gebruik langzaam af te bouwen. Dit is belangrijk omdat de toegediende prednison ervoor zorgt, dat het lichaam dan zelf geen of nauwelijks nog bijnierschorshormonen aanmaakt. Door de prednison af te bouwen, gaat het lichaam weer zelf (natuurlijke) bijnierschorshormonen aanmaken.

Het afbouwen van het toedienen van prednison kan tot enkele jaren duren! In die tijd gaat het lichaam weer zelf de normale hoeveelheid bijnierschorshormonen aanmaken.

In ťťn keer stoppen met het gebruik van de prednison, kan zorgen dat de ontsteking weer opvlamt, maar kan ook voor een levensbedreigende situatie zorgen als het corticosteroÔdgehalte in het lichaam te laag is.

Tijdens het afbouwen kan het nodig zijn om de dosis prednison tijdelijk te verhogen. Bijvoorbeeld als er een andere ziekte optreedt of als de patiŽnt geopereerd moet worden.

Tijdens het afbouwen van de prednison wordt er soms een NSAID voorgeschreven. Dit medicijn zorgt ervoor dat de spierklachten niet zo snel terugkomen. Dat maakt het afbouwen gemakkelijker.

Als het afbouwen van prednison niet lukt

Het afbouwen van de prednison kan enkele jaren duren, maar soms lukt het helemaal niet om de prednison af te bouwen. Dit kan komen doordat er sprake is van een andere aandoening, zoals reumatoÔde artritis of artrose. Die aandoening zorgt dan voor de klachten.

NSAID's

Sommige patiŽnten met polymyalgia rheumatica hoeven niet met prednison behandeld te worden, maar zijn al goed geholpen met een NSAID: een Non Steroidal Anti-Inflammatory Drug. Dit is een ontstekingsremmend medicijn zonder hormonen. Het stilt tevens de pijn. NSAID's kennen minder bijwerkingen dan prednison en zijn ook gemakkelijker af te bouwen. Helaas werken ze echter meestal onvoldoende en daarom zijn de meeste patiŽnten aangewezen op prednison.

Wat kan de patiŽnt zelf doen

De behandeling van polymyalgia rheumatica (ook wel spierreuma genoemd) heeft als doel de ontsteking onder controle te krijgen en te houden. Voor de patiŽnt is het belangrijk om:

  • de voorgeschreven medicijnen op tijd en in de juiste dosering in te nemen
  • in geval van bijwerkingen te overleggen met de behandelend arts
  • in beweging te blijven en de dagelijkse bezigheden te blijven doen
  • te begrijpen dat door de behandeling de algemene conditie wat achteruit kan gaan en hij/zij wat sneller vermoeid kan zijn
  • niet zonder overleg en in ťťn keer te stoppen met prednison
  • tijdens het afbouwen van de prednison goed op de klachten te blijven letten
  • bij terugkerende klachten, te overleggen met de arts
-->
U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Polymyalgia rheumatica Ľ Behandeling
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetreuma.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)