Polymyalgia rheumatica

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Polymyalgia rheumatica

Polymyalgia rheumatica (spierreuma)

Polymyalgia rheumatica is een reumatische aandoening, waarbij de patiŽnt last krijgt van hevige pijn en stijfheid in de nek, schouders en heupen. De pijn komt plotseling opzetten en zit in beide kanten van het lichaam.

Polymyalgia rheumatica (afgekort PMR) betekent letterlijk "veel spierpijn". Poly betekent veel, myo betekent spier en algia betekent pijn. In de volksmond wordt polymyalgia rheumatica ook wel spierreuma genoemd.

Polymyalgia rheumatica komt vrijwel alleen voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Bij vrouwen komt de aandoening twee keer zo vaak voor als bij mannen.

Polymyalgia rheumatica gaat meestal binnen 2 tot 3 jaar weer over.

Oorzaak

De oorzaak van polymyalgia rheumatica is nog niet duidelijk. Onderzoek heeft wel aangetoond dat de aandoening in elk geval niet erfelijk is.

Klachten

De belangrijkste klachten bij polymyalgia rheumatica (spierreuma) zijn het plotseling opkomen van pijn en stijfheid in de nek, de schouders en de heupen (het bekken). 's Nachts en 's ochtends is de pijn meestal het heftigst. Zeer kenmerkend is, dat de pijn zowel links als rechts in het lichaam zit.

Achteraf terugdenkend tot voor het begin van de ziekte, herinneren veel patiŽnten zich dat ze al langer moe waren en niet meer helemaal fit. Ook is de lichaamstemperatuur vooraf vaak hoger geweest dan normaal en zijn sommige patiŽnten vermagerd door verminderde eetlust.

De belangrijkste klachten bij polymyalgia rheumatica op een rijtje:

  • Pijn en ernstige stijfheid in nek, schouders en heupen (bekken)
  • De pijn zit aan beide kanten van het lichaam
  • De pijn en de stijfheid ontstaan plotseling
  • Gebrek aan eetlust en vermagering
  • Gebrek aan energie
  • Depressieve gevoelens

Het stellen van de diagnose

De meeste mensen met polymyalgia rheumatica (ook wel spierreuma genoemd) komen als eerste bij de huisarts terecht. De huisarts zal een aantal vragen stellen om de klachten in kaart te brengen. Daarna doet de huisarts meestal een lichamelijk onderzoek.

Om tot een juiste diagnose te komen, moet ook de bezinking in het bloed gemeten worden. Bij verschillende ziektes, waaronder polymyalgia rheumatica, is het bezinksel te hoog. Dit betekent nog niet dat het ook daadwerkelijk polymyalgia rheumatica is, maar dat er in elk geval iets aan de hand is.

Daarom is er ook ander aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld rŲntgenfoto's. Daarmee kunnen andere aandoeningen worden uitgesloten.

Op basis van de leeftijd (ouder dan 50 jaar), de klachten, de bloedbezinking en het ontbreken van een andere oorzaak, kan de arts concluderen dat er sprake is van polymyalgia rheumatica. Als vervolgens ook nog eens blijkt dat een behandeling met het geneesmiddel prednison de klachten vermindert, dan kan de diagnose bevestigd worden: de patiŽnt heeft polymyalgia rheumatica.

Als de huisarts niet de juiste diagnose kan stellen, kan hij of zij de patiŽnt ook doorverwijzen naar een internist of een reumatoloog. Deze zal vervolgens de patiŽnt uitgebreid onderzoeken en waarschijnlijk wel de juiste diagnose stellen.

Klik om verder te lezen over de behandeling van polymyalgia rheumatica (spierreuma) -->

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Polymyalgia rheumatica
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetreuma.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)