Ontstekingsreuma

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Ontstekingsreuma

Wat is ontstekingsreuma

Ontstekingsreuma is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen die gekenmerkt worden door langdurige gewrichtsontstekingen. Ongeveer 400.000 mensen hebben hiervan een chronische vorm.

Bij een gewrichtsontsteking wordt het slijmvlieslaagje in het gewricht door de ontsteking dikker, produceert extra gewrichtsvocht en vormt uitstulpingen. Dat leidt tot pijn, warmte en zwelling van het gewricht. In een later stadium van de ziekte kunnen ook het kraakbeen en het bot zelf beschadigd raken. Daarnaast kunnen ook pezen en spieren in het ziekteproces betrokken raken. Peesscheden zijn tunnels waar de pezen doorheen lopen. Deze zijn net als gewrichtkapsels bekleed met een laagje slijmvliescellen. Ook deze kunnen ontstoken raken waardoor de pees niet meer vrij kan bewegen.

Eén van de meest voorkomende vormen is ReumatoÔde artritis, afgekort RA. RA is een zogenaamde auto-immuun ziekte. Dit betekent dat de afweercellen van het lichaam zich 'vergissen' en gezonde lichaamscellen aantasten. Bij reumatoïde artritis gebeurt dit bij de gewrichtskapsels. Deze raken geïrriteerd en ontstoken en uiteindelijk kunnen ook het kraakbeen en bot aangetast worden. Ook deze vorm van reuma kent een grillig verloop: periodes met relatief weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ontstekingen hevig oplaaien. Over het algemeen neemt de ernst van de aandoening geleidelijk toe.

Reumatoïde artritis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal tussen het veertigste en vijftigste levensjaar.

Een andere vorm van ontstekingsreuma is de Ziekte van Bechterew. De Ziekte van Bechterew kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken en soms ook van andere grote gewrichten zoals de knieŽn en enkels. Deze ontstekingen kunnen leiden tot het vastgroeien van de wervels in de rug. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en openbaart zich meestal tussen het 18e en 30e levensjaar.

Artrisis psoriatica is een ziekte waarbij artritis voorkomt bij psoriasis. Psoriasis is een aandoening van de huid, waarbij een sterke schilfering ontstaat. 10 tot 30 procent van de mensen met psoriasis krijgt artritis. Dit is onafhankelijk van de mate/ernst van de psoriasis. Ongeveer 15 procent van de artritis patiŽnten heeft artritis psoriatica.

Polymyalgia rheumatica is een reumatische aandoening, waarbij de patiŽnt last krijgt van hevige pijn en stijfheid in de nek, schouders en heupen. De pijn komt plotseling opzetten en zit in beide kanten van het lichaam. Polymyalgia rheumatica (afgekort PMR) betekent letterlijk "veel spierpijn". In de volksmond wordt polymyalgia rheumatica ook wel spierreuma genoemd. Polymyalgia rheumatica komt vrijwel alleen voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Bij vrouwen komt de aandoening twee keer zo vaak voor als bij mannen.

Jicht is een reumatische aandoening, die een ontsteking veroorzaakt in een gewricht. Het gaat meestal om een ontsteking in de grote teen. Soms komt jicht voor in de middenvoet, enkel, knie of pols. De ontsteking komt snel opzetten en geneest meestal binnen ťťn tot drie weken. Maar na verloop van tijd kan de ontsteking weer terugkomen. Als een jichtaanval vaker dan 3 keer voorkomt, spreken we van chronische jicht.

Ook systeemziekten vallen onder de verzamelnaam ontstekingsreuma. Bij systeemziekten komen de ontstekingen niet alleen voor in de gewrichten, maar ook in o.a. nieren, huid en slijmvliezen, longen en hart. Een enkele vorm hiervan kan zelfs levensbedreigend zijn. Voorbeeld van systeemziekten zijn lupus erythematosus (SLE), sclerodermie en het syndroom van Sjögren.

-->
U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Ontstekingsreuma
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetreuma.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)