Behandeling

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Artritis psoriatica Ľ Behandeling

De behandeling van artritis psoriatica

Artritis kan nog niet genezen worden. De oorzaak is ook niet bekend. Wel kan een tijdige behandeling het ziekteproces aanzienlijk vertragen. Daarmee worden beschadigingen van bot en kraakbeen zoveel mogelijk voorkomen.

De belangrijkste onderdelen van de behandeling zijn beweging, bescherming van de gewrichten en medicijnen. De precieze behandeling verschilt van patiŽnt tot patiŽnt omdat het ziekteverloop bij iedereen weer anders is.

In beweging blijven

Beweging zal de artritis niet genezen, maar het wordt wel steeds duidelijker dat bewegen zorgt dat de patiŽnt minder last heeft van de aandoening. Ook voorkom je hiermee dat gewrichtsfuncties en vaardigheden die niet meer gebruikt worden, verloren kunnen gaan en niet meer terugkomen. Door te blijven bewegen blijft het gewricht beter en met minder last functioneren.

Het is wel belangrijk om niet teveel te bewegen en het gewricht niet te overbelasten. Als de ziekte rustig is en onder controle Ė dit is tegenwoordig heel goed mogelijk met de juiste medicatie Ė dan kan er meer bewogen worden dan op momenten dat de ziekte opspeelt.

Het algemene advies is om de inspanningen aan te passen, als er binnen 24 uur na een bepaalde activiteit een pijnperiode optreedt die langer dan 2 uur duurt. Dan is het gewricht te zwaar belast.

De fysiotherapeut kan adviseren over de juiste oefeningen en ook de juiste houding. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden om bij een aanval in de knie, een kussentje onder de benen te leggen. Daardoor ligt het been in een abnormale, want gebogen toestand, waardoor andere gewrichten een verkeerde stand kunnen krijgen.

Bescherming van de gewrichten

Bij artritis is het belangrijk om de ontstoken gewrichten te beschermen. Zo wordt beschadiging van de gewrichten zoveel mogelijk voorkomen. De gewrichten moeten niet onnodig belast worden. Bijvoorbeeld door minder hard te knijpen, geen zware dingen te sjouwen en hulpmiddelen en spalken te gebruiken. Zeker spalken moet alleen weer niet te lang achter elkaar gebruikt worden, aangezien de gewrichten anders gaan verstijven. Zoals hierboven staat, is bewegen op zich goed bij artritis psoriatica!

Regelmatig van houding veranderen is belangrijk. Het is niet goed om langere tijd in dezelfde houding te zitten. Sta daarom regelmatig op en loop een rondje. Lang stilstaan is ook niet goed.

Bij het optillen van zware voorwerpen, maar ook bij alledaagse handelingen moeten de gewrichten zoveel mogelijk ontzien worden. Het uitknijpen van een vaatdoek kan bijvoorbeeld een te grote belasting zijn voor de vingers en de polsen. Een ergotherapeut kan adviseren hoe er dan wťl met een vaatdoekje moet worden omgegaan. Ook zijn er verschillende hulpmiddelen die allerlei klusjes lichamelijk minder zwaar maken.

Behandeling met medicijnen

Medicijnen zijn bij artritis het belangrijkste middel om ontstekingen af te remmen en de pijn te verminderen. Er zijn verschillende medicijnen die ingezet kunnen worden. Bij de keuze voor een medicijn houdt de arts rekening met de omstandigheid van de patiŽnt en de ernst van de ziekte. Ook reageert niet iedereen hetzelfde op de medicijnen. Vaak ook wordt er een combinatie van geneesmiddelen voorgeschreven, omdat ze elk op hun eigen wijze werken en soms samen sterker staan dan alleen.

De geneesmiddelen die bij artritis worden voorgeschreven zijn:

  • pijnstillers
  • NSAID's en selectieve cox-2 remmers (ontstekingsremmende pijnstillers)
  • DMARD's (langwerkende anti-reumatica)
  • corticosteroÔden (bijnierschorshormonen)
  • biologicals

Lees hier verder over de behandeling van artritis psoriatica met medicijnen. -->

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Artritis psoriatica Ľ Behandeling
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetreuma.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)