Artritis psoriatica

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Artritis psoriatica

Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een vorm van reuma waarbij de patiŽnt zowel symptomen van artritis heeft als van psoriasis. Het grote verschil met reumatoÔde artritis (RA) is vooral de plaats waar de ziekte de kop opsteekt.

Bij reumatoÔde artritis zijn vrijwel altijd de handen en de vingers aangedaan, echter met uitzondering van het bovenste kootje. Mensen met artritis psoriatica hebben juist erg vaak problemen in het bovenste kootje. De nagels en de nagelbedden van de tenen en de vingers zijn vaak ook aangedaan: de nagels worden dik en brokkelig en de nagelbedden zijn vaak pijnlijk ontstoken en rood.

Soms komen beide reumatoÔde artritis en artritis psoriatica tegelijkertijd voor, maar ze kunnen zich ook met een tussenpauze van enkele maanden tot jaren manifesteren. Dit bemoeilijkt de diagnose. Bij een juiste diagnose en daarop volgend de juiste behandeling, kan iemand met artritis psoriatica in principe jarenlang normaal en plezierig leven.

Ongeveer 10 tot 30 procent van de mensen met de huidziekte psoriasis, ontwikkelt daarbij artritis. Artritis kenmerkt zich door chronische ontstekingen in de gewrichten en met name de gewrichten van handen, voeten, knieŽn, polsen, schouders en enkels zijn vaak aangedaan.

Symptomen van artritis psoriatica

De ziekte wordt gekenmerkt door een te snelle celdeling, waardoor de huid zich in een veel te hoog tempo vernieuwt. Dit is de oorzaak van de zilverachtige schilferingen op de huid en de rode vlekken. Hierdoor kunnen onstaan:

  • Schilfering van de huid
  • Roodheid
  • Jeuk
  • Dikke en brokkelige nagels en nagelbedden

Daarnaast zijn er symptomen die lijken op die van reumatoÔde artritis, maar deze zijn vaak minder duidelijk aanwezig. De pijn in de gewrichten lijkt bijvoorbeeld vaak minder te zijn dan bij reumatoÔde artritis. Hierdoor wordt het ziektebeeld vaak te laat herkend, waardoor de schade aan de gewrichten steeds groter kan worden en functieverlies en vervormingen kunnen optreden.

Symptomen die bij de artritis-kant horen zijn bijvoorbeeld:

  • Gedurende langere tijd ochtendstijfheid
  • Pijnlijke nek en rug
  • Pijnlijke en ontstoken gewrichten (dit hoeft niet aan beide kanten van het lichaam tegelijk te zijn)
  • Pijnlijke zwellingen aan tenen en vingers
  • Overmatige vermoeidheid

De symptomen zijn per patiŽnt wisselend van aard en intensiteit. Ze kunnen tegelijkertijd voorkomen, maar dat hoeft zeker niet.

De oorzaak van artritis psoriatica

Het is onbekend waarom de aandoening voorkomt bij mensen met psoriasis. Wel zijn het allebei auto-immuunziekten. Een teveel aan de ontstekingsstimulerende stof TNF lijkt, net als bij reumatoÔde artritis, ook bij psoriasis een belangrijke rol te spelen. Psoriasis komt even vaak voor bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Mensen met een blanke huid lopen wel meer risico dan mensen van andere rassen. Artritis psoriatica is niet erfelijk, maar het komt in sommige families wel vaker voor dan in andere.

De oorzaak is dus niet precies bekend, maar heeft dus in elk geval te maken met een fout in het afweersysteem. Het afweersysteem reageert normaal gesproken op schadelijke indringers (zoals bijvoorbeeld bacteriŽn) met een ontsteking; het lichaam tracht hiermee de indringer onschadelijk te maken. Bij mensen met artritis psoritica vergissen de afweercellen zich en valt het immuunsysteem eigen lichaamscellen aan; in dit geval de gewrichten. Artritis psoriatica wordt dan ook wel een zogenaamde auto-immuunziekte genoemd. De afweercellen gaan gezonde lichaamscellen aantasten. Bij artritis psoriatica gebeurt dit bij de gewrichtskapsels. Deze raken geÔrriteerd en ontstoken en uiteindelijk kunnen ook het kraakbeen en bot aangetast worden.

Klik hier voor meer informatie over de behandeling van artritis psoriatica. -->

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Artritis psoriatica
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Levenmetreuma.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)